SEMPTOMATiK iNTRASpiNAL SiNOviAL KisT Olgu sunumu ve ...

Post on 10-Dec-2021

14 views 0 download

Transcript of SEMPTOMATiK iNTRASpiNAL SiNOviAL KisT Olgu sunumu ve ...

SEMPTOMATiK iNTRASpiNAL SiNOviAL KisT

Olgu sunumu ve literatiiriin gozden ge~irilmesiDr. Cengiz KUDAY. Dr. Murat HANCI.

istanbul Universitesi Cerrahpa'iiaTIP Fakiiltesi Noro'iiiriirjiAnabilim DabTiirk Noro'iiiriirjiDergisi 1 : 88-90, 1989

6ZET: Anabilim DaiImlzda ameliyat edilen ikilomber intraspinal sinovial kist olgusu sunulmaktave ilgili literatiir bildirilmektedir.

Anahtar Kelimeler: Sinovial Kist

GiRi~

Sinovial kistler el ve ayak bileginde slkhkla rast­lanan patolojiler olrnasma kan;>Inba~ka bolgelerde deender olarak bulunurlar. Sinovial ki~t veya ganglionkisti, kauda equina sendromu, norojenik klaudikas­yon, unilateral siyataljinin aymo tamsmda gozontindebulundurulmasl gereken. fakat ender rastlanan lez­yonlardlr. Faset sinoviasmdan kaynaklanan veasemptomatik olan ganglion kistleri ba~ka nedenlerleyapllan laminektomiler slrasmda slkhkla kar~>ImlZa<;1kmasmaragmen semptomatik olmalan <;okender­dir. Bu kistlerin semptomatik hale gelmesinin nede­ni olarak kist i<;ineolan kanamaya bagh geni~lemedti~tintilmektedir.

Sinovial kistler periferik eklemlerden ve tendon­lardan kaynaklanmakta olup. ender olarak faset ek­leminin sinoviasmdan koken almakta ve intraspinal

yerle~im gostermektedirler.

OLGULARIN SUNUMU

1. Olgu : 65 ya~mda erkek hasta. sol bacakta agnve uyu~ukluk yakmmasl ile 5.1.1987 tarihinde klini­gimize yatmldl. 25 gUn kadar once akut olarak ba~­layan ve analjeziklere cevap vermeyen sol siyatalji.istirahat ile azalrnlyormu~, kalp yetersizligi ve dispep­tik yakmmalar dl~mda sistemik rahatslzhgl olrnayanhastamn norolojik muayenesinde solda L3 dermato­muna uyan hipoestezi dl~mda ozellik saptanmadl.Lomber direkt grafilerde artrotik degi~iklikler mev­cut olup. spinal BT tetkikinde L3-4dtizeyinde sol fo­ramene lokalize hiperdens yer kaplaylO lezyonmevcut idi (~ekil: 1). 6.1.1987 tarihinde ameliyataahnan hastaya sol L3, L4 hemilaminektomi ve intra­foraminal kitle <;1kartIlrnasluygulandl(~ekil: 2). Gi­ri~im slrasmda koktin foramende ileri derecedekomprese cilrnu~oldugu ve anulus fibrosus un intaktoldugu gortildti. Postop L3dermatomunda hipoeste­zisi devam eden fakat agn yakmmasl btittintiyle

88

SUMMARY: Two lumbar synovial extradural

cysts are reported and the world literature on spinalsynovial cysts is reviewed. The clinical presentation.findings,synovial etiology and pathogenesis of theselesions are discussed.

Key Words: Spine lumber Synovial cyst.

~eki! 2: Kist duvannm histopatolojik tetkiki g6ru!uyor x 32 HE

ger;enhasta 9.1.1987tarihinde kontrollere gelmek iize­re taburcu edildi.

n. OLGU: 49 ya:;nnda kadm hasta, kalr;adan ba1;>­layan ve sol bacaga yayll.anagn yakmmasl ile 8.9.1987tarihinde klinigimize yatmldl. Onbe1;>Ylldlr hafif belagnsl yakmmalan olan hasta dort Yllonce fizik teda­vi gordiigiinii, son 4 aydlr yakmmasmm 1;>iddetlendi­gini ve klsa mesafeleri bile yiiriidiigiinde agnnm r;ok1;>iddetlendiginibelirtiyor. Sistem muayeneleri ve no­rolojik muayenesinde ozellik saptanmadl. Spinal BTtetkikinde L3-4,L4-5mesafelerinde bulging, L3-4dii­zeyinde sol paramedian bolgede faset eklemine biti­1;>ikkontrast fikse eden yer kaplaYlu lezyon saptandl(~ekil: 3). 1.9.1987 tarihinde ameliyata alman has-

1;>ekil3: L3·4 diizeyinde intraspinal yerle~imli yer kaplaY'G lezyonve i9nde gaz olu~umu goriiliiyor.

taya L3, L4, L5 laminektomi. L3-4 diizeyinde kistikyer kaplaYlu lezyon r;Ikarclmasl uygulandl (~ekil : 4)Postop yakmmaslz alan hasta korse takllarak dahasoma kontrollere gelmek iizere 21.9.1987tarihinde ta­burcu edildi.

1;>ekil 4: ikind olgunun kist duvanmn histopatolojik tetkikigoriiliiyor. x80 HE.

TARTI~MA

intraspinal ganglion kisti hakkmdaki ilk yaym1880 Yllmda Von gruken tarafmdan yapllml1;>tIr.Buotopsi bulgusunu 1950 Yllmda Vosschulte ve Borgertarafmdan bildirilen kok baslsl yapan ganglion kistiolgusu izlemi1;>tir(6).

Bu kistlerin etyolojisi tarn olarak aydmlanmaml1;>olmasma kar1;>mone siiriilen 4 teori mevcuttur.

1 - Faset kapsiiliindeki defektten ekstriide olansinovial membran,

2 - Kollagen dokunun miksoid dejenerasyonu vekist formasyonu,

3 - Fibroblastlann prohferasyonu ve hiyaluronikasit yaplmmm artmasma bagh sekonder kistolu1;>umu,

4 - Pluripotent mezenkim hiicrelerinin art­masldlr (4).

Genelde kabul goren dii1;>iinceetyolojide travma­nm bulunmadlgldu. Ganghon kistleri r;ogunlukla fa­set ekleminin dorsal b6liimiinde yer aldl8I ir;inasemptomatiktir. Fakat faset ekleminin ventralindeyer aldl8I zaman disk hernisi gibi kok baslsma nedenolur. Bu nedenle kok basll.armm aymu tamsmda diskhernisi. ependimal kist. araknoid kist. norofibroma,Tarlow kistlerinin yamnda sinovial kistlerde yer al­mahdlr.

Daha once yaymlanan vakalar gozden ger;irildigin­de, uzun zamandrr devam eden intermitant bel agrlsl

89

yakmmasmm iki hafta ile 17YIlarasmda degi:;;tigi.01­gulann ya:;;lanmn 15 ile 71 arasmda bulundugu, 01­gulann 263'iiniin kadm, 163'iiniin erkek oldugugoriilmii:;;tiir. Olgulann % 15.8'i norolojik defisitsiziken, % 36.3'de motor % 31.5'de his kusuru (6),

% 57.9'da laseque pozitifligi bildirilmi:;;tir (1).Hastala­nn ortak yakmmalan Slrt agnsl olup, buna norojenikklaudikasyon, unilateral veya bilateral siyatalji e:;;likedebilmektedir (2).

Kistler en slk L4-5mesafesinde yer almakta dahaaz slkhkla L3, L4-5, SI diizeylerinde de bulunmakta­dlrlar. Tl2-LI ve servikallokalizasyonlu olgular da bil­dirilmi:;;tir.

Sinovial kistler tek olarak bulunabilecegi gibi diskhemiasyonu ile birlikte de bulunabilir.

Direkt radyolojik tetkiklerde anlamh bir bulgusaptanamaml:;;ken (4,5,6), myelografide % 78.9 olgu­da pozitif sonu<; elde edilmi:;;tir (6). Spinal BT tetki­kinde degerli bir tam araodlr.

Myelografi ve spinal BT tetkiklerinde faset ekle­mi ile ili:;;kilinoral foramene uzanan kitle olarak imajvermekte olup, bazl olgularda kistin i<;indegaz mev­cudiyeti bildirilmi:;;tir. Bugazm faset ekleminin hare­ket slrasmdaki distraksionuna bagh dii:;;iik basm<;sonucu ortaya <;IktJgIdii:;;iiniilmektedir ve bu bulgu­nun sinovial kistler i<;inpatognomik oldugu belirtil­mektedir (7).

Spinal BTyapIhrken yumu:;;akdoku penceresi kul­lamhrsa kist duvarlan ortaya konulabilir. intratekalkontrast madde verilerek yapllan sp.inal BTde degerlibir tam metodudur (3).

Sinovial kistlerle ilgili ilgin<;bir gozlem de yakm­malann intermitant karakterde olmasldu. Olgulann

biiyiik <;ogunlugunda kist i<;inekanama saptanml:;;olup bazl olgularda spontan ruptiir ve resorbsiyonsaptanml:;;tJr (2).

90

Olgular hemilaminektomi. laminektomi. forami­notomi. kistektomi ile tedavi edildikleri zaman % 95

oranmda fonksiyonel diizelme sergilemi:;;lerdir.

1987 Ylhna kadar 10mber yerle:;;imli 25 olgu (2, 4,5,6,7) ve servikal yerle:;;imliiki olgu bildirilmi:;;tir (1.3).

Bizim olgulanmlzda yakmmalannm siiresi. nite­ligi. ya:;;lan,muayene bulgulan daha once bildirilenolgulara benzerlik gostermektedir. Lomber grafilerin­de nonspesifik artrotik degi:;;iklikler saptanml:;; olupmyelografi yerine spinal BT yapllml:;;olup iki olgudada noral foramene uzanan yumu:;;ak doku kitlesi go­riilmii:;;tiir.Bir olgumuzda sinovial kistler i<;inpatog­nomonik bulgu olan gaz goriiniimii saptanml:;;tlr. Birolguda hemilaminektomi diger olguda ise laminek­tomi yapuarak kiste ula:;;llml:;;ve her iki olguda da pos­terior longitiidinal ligaman intakt bulunmu:;;tur.Postop yakmmalan ge<;enhastalar kIsa siirede :;;ifailetaburcu edilmi:;;olup, izlendikleri siire i<;indeyakm­maslz olarak giinliik ya:;;amlanm siirdiirmektedirler.

Sonu<;olarak amaClmlZkok. kauda veya medulla

basllannda sinovial kistlerin de aymo, tamda gozo­niinde bulundurulmasl gereken lezyonlar oldugunuvurgulamaktJr.

KAYNAKLAR

1. Cartwrigt M. Nehls D, Carrion C. et al: Synovial cyst of a facetjoint. Neurosurg 16:850-852. 1985.

2. Holtzman R, Dubin R. Yung W. et al: Bilateral symptomatic int­raspinal Tl2-Ll Synovial cysts. Surg. Neurol. 28:225-230. 1987.

3. Jobne A. Shanbabian S, Kelier J:Synovial cyst of the cervical spi­ne Neurosurg. 20:316-318. 1987.

4. KjerulfT, Terry D. Baubelik R:Lumbar synovial cysts Neurosurg.19:415-420. 1986.

5. Maresca L. Meland B, Maresca C, et al: Gilnglion cysts of thespinal canal J. Neurosurg. 57:140-142, 198i.

6. Pendelton B.Carl B,polioy M. Spinal extradural benign synovi­al or ganglion cysts. Neurosurg. 13:322-325. 1983.

7. Schulz E. West W. Hinslow D, et al.: Gas in a lumbar extradu­

ral juxtaarticular cyst: Sign of synovial origin. AJR 143:875-876.1984.